mei
12
2016

Delen en repareren met Netwerk Bewust Verbruiken

Sociaal-cultureel werken

Blog, Praktijk, Video

Een eenvoudige en duurzame levensstijl, dat is waar Netwerk Bewust Verbruiken vzw in gelooft. Daarom zetten zij groepen mensen op weg om te delen, ruilen en repareren. Plezant, goedkoop én een plus voor het milieu.

Er zijn studies die aantonen dat we het nog nooit zo goed hadden als vandaag. De meesten onder ons eten goed, zijn gezond, kunnen zichzelf ontplooien en hebben een warm dak boven het hoofd. Super! Helaas heeft dat toenemende comfort ook verregaande gevolgen voor milieu en mens. Grondstoffen zijn nu eenmaal niet onuitputtelijk en de manier waarop we ze ontginnen, wordt steeds driester. Daarom is Netwerk Bewust Verbruiken vzw er meer dan ooit van overtuigd dat we door te consuminderen (ruilen, delen, repareren, zelf maken, tweedehands kopen…) onze milieu-impact op een gemakkelijke manier kunnen verkleinen.

Delen en repareren als opstap naar een duurzame wereld

Met hun activiteiten stimuleert Netwerk Bewust Verbruiken groepen mensen om spullen te hergebruiken, herstellen en te delen. Een van de bekendste projecten zijn de Repair Cafés, gratis bijeenkomsten waar buurtgenoten elkaar helpen om om spullen te herstellen. Het concept? Bezoekers nemen van thuis kapotte kleren, meubels of apparaten mee en gaan samen met de vrijwillige reparateurs aan de slag om ze nieuw leven te geven. Bij voorkeur met een koffie en een gezellige babbel erbovenop. Met Op Wielekes introduceerde de beweging een bibliotheek van kinderfietsen in de Gentse deelgemeente Ledeberg. Het project zorgt dat gezinnen kwalitatieve kinderfietsen kunnen gebruiken via een deel- en huursysteem. Als een fiets te klein is geworden voor een kind, kan die omgeruild worden voor een grotere maat. Verschillende steden raakten geïnspireerd door dit sociale project en pikten het concept op.

Less is luxe: naar een eenvoudige levensstijl

Hoewel velen onder ons voldoende materiële welstand hebben, is er vaak weinig tijd om van al die welvaart te genieten. De hectische combinatie geld-werk-gezin-sociaal leven valt veel mensen zwaar. Netwerk Bewust Verbruiken gelooft in het goede leven, het langzame leven. Met het project Simplify Life bewijzen zij dat ‘less’ ook ‘better’ kan zijn. Dat we door minder te kopen meer financiële ruimte en/of tijd krijgen om te doen wat ons gelukkig maakt. Wanneer we goed voor onze spullen zorgen, dingen delen en wat stuk is herstellen, moeten we die spullen niet telkens opnieuw kopen. We kunnen eventueel kleiner wonen of een wagen delen. Hierdoor hebben we minder koopkracht nodig, wat ons toelaat om – indien gewenst – minder te moeten uit werken gaan. Dat geeft vervolgens extra tijd om duurzame keuzes te kunnen maken of mee te draaien in lokale initiatieven.

Netwerk van organisaties

Waar mogelijk werkt Netwerk Bewust Verbruiken samen met getalenteerde en gemotiveerde partners. Meer dan veertig consumenten-, milieu- en ontwikkelingsorganisaties maken inmiddels deel uit van het netwerk. Zowel kleinere organisaties als Samenhuizen, Wervel of Velt tot internationale spelers als WWF en Oxfam Wereldwinkels. De organisatie stimuleert samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de verschillende lidorganisaties. Wil jouw organisatie of vereniging ook lid worden? Geef hen dan een seintje.

Over de auteur

Dit blogbericht is een gastbijdrage in het kader van de Laat mensen schitteren-campagne. Wil je meer weten over Netwerk Bewust Verbruiken? Neem dan contact op met Barbara Janssens.


Maud Mertens

Maud Mertens

Scroll to Top